Ontstaan

Pinknick

In Limburg is eind jaren zestig nog niet veel doorgedrongen van de nieuwe popmuziek. Er zijn enkele ‘underground-kelders’ of hippe jeugdhuizen, maar het merendeel van de jeugd houdt nog gewoon van rock ‘n roll. Journalist Wim Wennekens verzorgt de jongerenpagina ‘NU’ bij De Nieuwe Limburger. Deze pagina is eigenlijk één langgerekte hartekreet: ‘er gebeurt nóóit iets in Limburg’. Hij vindt al snel een medestander in Hans van Beers. Deze oud-onderwijzer wordt directeur van het jongerencentrum Trajectum, dat direct een zeer hippe uitstraling krijgt. Gezamenlijk organiseren zij busreizen naar het westen om optredens van grote popgroepen bij te kunnen wonen. Totdat men bedenkt: laten we zelf eens iets organiseren.

Uitspanning Gulpenberg Panorama, inderdaad gelegen boven op de Gulpenerberg, heeft behoefte zichzelf op de wereldkaart te zetten. Men benadert Wim Wennekens of hij niet een talentenjacht wil organiseren op het terrein bij het café. Dat zal moeten plaatsvinden op Tweede Pinksterdag 1969. Wennekens voelt daar niet veel voor. Hij stelt voor in plaats daarvan een popfestival te organiseren, naar voorbeeld van Monterey-pop en Nederlandse voorlopers in Den Haag en bij Utrecht. Een aantal hippe Limburgse bandjes wordt gevraagd om ‘om niet’ te komen spelen. Wennekens en Van Beers organiseren een gratis varken-aan-het-spit en er zijn gratis appelen beschikbaar voor het publiek. Zo wordt het ook aangekondigd in de plaatselijke krant.

Het evenement wordt ‘Pinknick’ genoemd; vanwege Pinksteren en vanwege VPRO’s Picknick, waar het hippe deel van Limburg toen erg naar op keek. Bijna 10.000 mensen komen erop af; niet alleen popliefhebbers, maar ook opa’s en oma’s met kleinkinderen. En gezinnen met lege boodschappentassen om de appelen in te laden. Het is een groot succes.

Pinkpop wordt geboren

Maar de behoefte om eens een echte popgroep naar Limburg te halen, blijft. De progressievere jongerencentra van Limburg hebben slechts kleine zaaltjes en kleine budgetten.

Men steekt in 1970 de koppen en de centen bij elkaar, richt de Stichting Buitengewone Producties op, en gaat op zoek naar een buitenlandse popgroep. De enorm populaire zangeres Melanie, bekend van de flowerpower hit ‘Beautiful People’ blijkt te kunnen komen, voor een gage van zesduizend gulden. Maar Melanie zegt af wegens een oorontsteking. De Stichting Buitengewone Producties besluit om dan een tweede aflevering van Pinknick te organiseren. Op een andere lokatie, professioneler georganiseerd en onder een andere naam: Pinkpop.

Op 18 mei 1970 komen in het Geleense Burgemeester Damensportpark tienduizend mensen bijeen om de groepen Live, Livin’ Blues, Golden Earring, Opus, Bismarck, Mr. Albert Show, Keef Hartley’s Big Band, Dream en de George Baker Selection te bewonderen. Entree: 3,50 (voorverkoop 2,50) Het is zonnig weer.

Voor het geluid bij de optredens wordt een Nijmeegs bedrijf met de ronkende naam ‘Radio Europa’ gevraagd. Op de dag van het festival komt een volkswagenbusje het terrein oprijden waaruit twee zangzuiltjes en wat speakers van de wielerkoers te voorschijn komen. Gelukkig is de Golden Earring bereid hun apparatuur beschikbaar te stellen gedurende het hele festival.
De plaatselijke bevolking reageert geschokt nieuwsgierig. Net als het jaar daarvoor bestaat een deel van het publiek uit burgers die komen kijken naar bloemenmeisjes die de vrije liefde bedrijven met langharig, werkschuw tuig.

De pachter van het horecabedrijf van het sportpark, die het alleenrecht heeft op de verkoop van eten en drinken tijdens het festival, belooft de winst te delen met de organisatie. Na afloop echter zwaait hij Wennekens en Van Beers door het geopende raampje van zijn mercedes vrolijk gedag met de tekst: “Zo jongelui, deze mercedes ga ik maar eens inruilen. Tot volgend jaar, hoop ik.”

De centen zijn ze kwijt, maar een traditie is geboren. Pinkpop staat inmiddels in het Guinness Book of records als langst aaneengesloten lopende popfestival van de wereld.

Deze tekst is letterlijk gekopieerd van onderstaande bron.
Bron: VPRO’s Andere Tijden: de beginjaren van Pinkpop