Verslag: Pinkpop perspresentatie verrassend in alle opzichten

Paradiso

Gisteren maakte Jan Smeets een groot deel van het Pinkpop-programma bekend tijdens de perspresentatie in Paradiso. Pinkpop Central was erbij.

Het blijft toch altijd iets aparts, een festival dat haar programma presenteert tijdens een perspresentatie. Als het aan Pinkpopbaas Jan Smeets ligt blijft deze traditie tot in de eeuwigheid in stand.

Dat het publiek er blijkbaar ook zo over denkt wordt bij aankomst al snel duidelijk. Een enorme wachtrij strekt zich uit van Paradiso’s hoofdingang tot ver op het Max Eeuweplein. Om je een indicatie te geven: dat is ongeveer 75 meter. Zelfs Smeets zou even later toegeven dat hij niet had gerekend op zo’n hoge opkomst.

Zal de opkomst te maken hebben met het verwachtingspatroon van het publiek? Na de fraaie Pinkpop-editie van vorig jaar ligt de lat hoog.

Wachtrij tijdens Perspresentatie Pinkpop 2015

Eenmaal binnen is de spanning in de grote zaal voelbaar. Niet in de laatste plaats bij Jick Munro & The Amazing Laserbeams, die de Perspresentatie (en Pinkpop) mag openen. De winnaar van Nu of Nooit begint zichtbaar nerveus aan hun korte showcase. Gaandeweg het optreden laten de Limburgers zien dat ze komende zomer niet ten onder zullen gaan op het Pinkpop-podium.

De Perspresentatie volgt al jaren dezelfde formule: er zijn mini-optredens van bands die komend jaar op Pinkpop spelen, mediapartners en sponsoren komen aan bod en tussendoor wordt er per dag een lijstje namen bekendgemaakt. Dit alles wordt vakkundig aan elkaar gepraat door Giel Beelen. Je kunt hem bijdehand en daardoor zelfs irritant vinden, als presentator verstaat Beelen z’n vak. Tijdens de uitreiking van de Jan Smeets-award slaat hij echter de plank volkomen mis. Bij de opkomst van Smeets vindt Giel het nodig om het intro filmpje – waarin Smeets de hoofdrol speelt, een aantal keer te herhalen. Het publiek mag dan voor een groot deel bestaan uit scholieren en studenten, zelfs zij zijn te oud voor dit soort flauwe geintjes.

De Jan Smeets-award gaat dit jaar overigens naar Kunstbende Nederland. Kunstbende is volgens Smeets enorm belangrijk voor aanstormend talent. Dat de organisatie dit jaar 25 jaar bestaat, zal ongetwijfeld hebben meegespeeld.

We zijn inmiddels bijna een half uur bezig als dan eindelijk het intro-filmpje met de eerste namen wordt ingestart. De donkere stem van Eric Corton noemt onder meer Paloma Faith, Gavin James, Elbow (mager applaus) en Above & Beyond. Dat de bevestiging van Faith No More met het meeste enthousiasme wordt ontvangen is toch wel tekenend voor de teleurstelling die bij een deel van het publiek heerst. Het is duidelijk dat zij op andere namen hadden gerekend.

Kovacs

Terwijl iedereen in de zaal de eerste namen langzaam op zich laat inwerken, begint (Sharon) Kovacs aan haar optreden. Geflankeerd door liefst vijf muzikanten weet ze het publiek redelijk te boeien. Het hoogtepunt van haar show komt pas op het einde, wanneer ze afsluit met een maf verhaal over haar eerste bezoek aan Pinkpop waarbij ze laveloos in de bosjes door een wildvreemde is meegenomen naar zijn camper. Dus.

Na een korte aftermovie van Pinkpop 2014, we zien onder andere een fragment van het schitterende optreden van Arcade Fire, is het alweer tijd voor de bekendmaking van de Pinkpop-zaterdag. Deze dag valt duidelijk beter in de smaak bij de jonge toeschouwers, getuige de enthousiaste reacties op onder meer Magic!, Sheppard, The Script en Avicci. Het gedeelte van het publiek dat eerder juichte voor Faith No More, houdt zich nu angstvallig stil.

Giel houdt de vaart er goed in. Hij wil dolgraag verder met de namen voor de Pinkpop-zondag, maar in het draaiboek staat toch eerst een optreden van Oscar and the Wolf gepland. De dromerige muziek die dit Belgische duo maakt leent zich uitstekend voor een zaal als Paradiso. De zanger is goed bij stem en ook al ligt het tempo enorm laag, het blijft tot het laatste moment boeien.

De stem van Eric Corton schalt weer door de zaal. Het affiche van de Pinkpop-zondag is nu aan de beurt. Publiekslievelingen Counting Crows en Sam Smith zorgen voor een oorverdovend applaus. Ook Fiddlers Green kan rekenen op verrassend veel fans in de zaal. De rest van het programma wordt met iets minder interesse ontvangen. De stemming is lastig te peilen, maar aan het geroezemoes in de zaal te horen is niet iedereen positief over het programma van Pinkpop 2015.

Flyer Pinkpop 2015

Nu het programma voor een groot deel bekend is komt Smeets met interessant nieuws. In samenspraak met de gemeente Landgraaf is besloten dat Pinkpop vanaf dit jaar iedere dag een uur langer mag doorgaan. Volgens Smeets is dit noodzakelijk om te kunnen blijven concurreren met andere festivals. Verrek, de wonderen zijn de wereld nog niet uit! En zo is niet de bekendmaking van het programma, maar de onthulling van Smeets de grootste verrassing van deze perspresentatie.

We zouden bijna vergeten dat er ook nog een surprise-act op het programma staat vanmiddag. De verrassing is groot als Typhoon (op blote voeten) het podium betreedt. De rapper doet enorm z’n best, maar de connectie met het publiek is er vandaag niet. Dat ligt overigens niet aan hem. Paradiso is duidelijk niet toe aan wat actie. Wellicht zit iedereen nog na te soezen van het optreden van Oscar and the Wolf?

Giel en Jan betreden samen het podium. Het is tijd voor vragen vanuit het publiek. Giel heeft er zichtbaar zin in, Jan kijkt daarentegen minder vrolijk. Gelukkig voor hem wordt hij niet echt op de proef gesteld. Op de vraag wat er nog bij komt deze editie meldt Smeets dat de organisatie in gesprek is met James Bay, Twin Atlantic, Angus & Julia Stone en Dry the River. Is het een bevredigend antwoord? De vragensteller laat het niet merken.

Blijft de prijs voor een biertje hetzelfde? Ja!, meldt Smeets vol trots. Een zucht van opluchting gaat door de zaal. Aan de ticketprijzen mag je sleutelen, maar kom niet aan het biertje van de Pinkpop-ganger. Wie is die Pinkpop-ganger eigenlijk? Zit hij tussen de gillende tienermeisjes die uit hun plaat gingen bij de bevestiging van The Script? Of is het de rock georiënteerde dertiger die vooral naar Faith No More luistert? Pinkpop weet het waarschijnlijk zelf niet eens.

Terwijl afsluiter John Coffey Paradiso murw beukt, vervolgens wij onze weg naar de uitgang. De Pinkpop Perspresenatie kende genoeg verrassingen.

3 reacties op “Verslag: Pinkpop perspresentatie verrassend in alle opzichten”

 1. Ik was juist blij dat iemand tijdens de persconferentie eindelijk eens het hete hangijzer aankaartte dat heet de problematische kaartverkoop. Vorig jaar was gewoon verschrikkelijk. De online wachtrij bij Ticketmaster zorgde volgens mij voor een record aantal irritaties en ergernissen bij de meesten (vooral als je er eindelijk doorheen kwam en de site crasht) en als je je pijlen had gericht op de offline kaartverkoop kon je al om 18:00 het ‘s-avonds bij veel winkels in de rij staan om ‘s-ochtends niet naast de pot te pissen. Vroeger was het veels gemakkelijker én rustgevender om je ticket voor Pinkpop te regelen.

  Ik zou zeggen Jan (en heel Buro Pinkpop), leer ervan. Je hebt een aantal goede opties:
  1. Wanneer komt er eindelijk een soort van “Vrienden van Pinkpop” of early bird-ticket mogelijkheid waarbij mensen, nog voor het programma of überhaupt een naam bekend is, al hun ticket kunnen kopen. Dan zijn de vaste Pinkpop-gangers die altijd daar zijn (je vaste aanhang) in ieder geval daar. En mensen die twijfelen die wachten een paar namen of de conferentie af en kopen dan hun kaartje.
  2. Omzeil ook dat hele Ticketmaster gedoe en biedt de kaartverkoop zelf aan via de Pinkpop site. Neem een voorbeeld aan Pukkelpop. Daar gaat de verkoop gewoon van start via de eigen website en is er geen wachtrij. Die site crasht ook niet. En de tickets staan op naam en adres. Je kunt die dus niet via de zwarte markt aanbieden. Kaartje gekocht en je kunt niet? Verkoop je kaartje terug aan de Pukkelpop organisatie en die kaarten gaan later weer een tweede verkoopronde in. Dát is pas een goed systeem.

 2. Goed punt Joshua. Het is doodzonde dat Jan een early-bird actie niet aandurft.

  Maar vorig jaar was een uitzondering. Zo’n stormloop op Pinkpop kaarten zal niet snel meer plaatsvinden.

 3. Daar heb je zeker gelijk in Admin. Vorig jaar was zo hectisch door het goede programma én The Stones. Maar dit jaar is er een vrij breed programma (trekt veel verschillende mensen). En toch zullen enkele nog “de schrik” van vorig jaar hebben hoe het gegaan is. Allemaal factoren die mee zullen spelen zaterdag. Ik ga in ieder geval niet meer gokken op Ticketmaster en ga ergens in de rij staan. Maar ja. Waar? En hoe laat al? Vroeger was het beter ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *