Terug in de tijd: NOVA haalt uit naar Pinkpop

NOVA behandelt Pinkpop

In 2005 beleeft Pinkpop een dramatisch jaar. Vanwege de vroege datum van Pinksteren, heeft de organisatie moeite met het binnenhalen van grote acts. Gevolg: slechts vijftienduizend verkochte kaarten. Het is een absoluut dieptepunt in de Pinkpop-historie.

Naar aanleiding van de tegenvallende voorverkoop besluit NOVA een item te maken over het kwakkelende Pinkpop. Als deskundigen zijn de Nederlandse volkszanger Gordon en 538-DJ Ruud de Wild aangesteld. Pinkpop-baas Jan Smeets wordt uitgenodigt om in de studio te reageren.

Vanaf het begin van de uitzending wordt Pinkpop weggezet als een ouderwets festival. Volgens Gordon is ‘de rek er uit’ en Ruud de Wild vindt het onbegrijpelijk dat bandjes als Golden Earring en Kane op een popfestival staan. ‘Waarom zou je in godsnaam helemaal naar Landgraaf afreizen, als je die bands ook gratis op het Museumplein kunt zien?’ vraagt hij zich af. Volgens de beide ‘deskundigen’ moet de organisatie meer R&B en Urban programmeren.

Als duidelijk wordt dat er helemaal geen R&B op Pinkpop staat, slaat Gordon steil achterover en noemt hij de gang van zaken op Pinkpop racistisch en schandalig. Ook de Wild vind het ontbreken van R&B onbegrijpelijk. Het slotakkoord is voor Gordon. Op de vraag of hij een goede tip heeft voor Pinkpop, komt hij met het idee dat Pinkpop een ‘gay-festival’ moet worden. ‘Op die manier wordt het pas echt Pink Pop‘, verklaart hij met een grijns op z’n gezicht.

Jan Smeets zit alles tenenkrommend aan te horen in de studio bij Paul Witteman. Na het item krijgt hij eindelijk de gelegenheid om te reageren op de uitspraken van Gordon en de Wild. Helaas is ook Witteman er op uit om Pinkpop door het slijk te halen, waardoor Smeets’ reactie volkomen wordt ondergesneeuwd.

Na de uitzending barst het commentaar los. Het programma ontvangt felle kritiek vanwege het feit dat ze Gordon als deskundige aan het woord hebben gelaten. Gordon is immers nog nooit op Pinkpop geweest en heeft helemaal niets met rockmuziek te maken.

Uiteindelijk blijkt de uitzending een positieve invloed op Pinkpop te hebben. Duizenden mensen betuigen hun steun door alsnog een kaartje te kopen. Op zaterdag 14 mei ontvangt Pinkpop toch nog zo’n twintigduizend bezoekers.

De bewuste uitzending van NOVA met Jan Smeets aan tafel.
Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

5 reacties op “Terug in de tijd: NOVA haalt uit naar Pinkpop”

 1. Ik zou wel eens de reacties van de betweters nu willen weten hoe ze zulke onzin konden verkopen toen dr tijd

 2. Dit is toch niet te geloven? Hoe kun je in godsnaam op iets reageren dat je nog nooit hebt meegemaakt? Nu ben ik sowieso geen fan van Gordon, maar ik denk dat iedereen het er wel mee eens is dat hij niet erg representatief is voor de bevolking van Nederland. Ruud de Wild ken ik niet (aangezien ik nooit 538 luister), maar als DJ zou ik me ook niet op die manier uit willen spreken. Als mensen Jan Smeets uitnodigen in de studio met als doel zijn festival door het slijk te halen, gaat het programma zelf daar ook al in de fout!
  Jammer dat dit zo is gebeurd…

 3. het is idioot op de manier waarop gordon en ruud pinkpop zwart hebben lopen maken, al moet ik wel zeggen dat 2011 de programering enorm veel geld aan coldplay is besteed, en mogelijk daardoor namen als tim knol en go back to the zoo optraden. dan geef ik Ruud de Wild deels gelijk: daarvoor hoef ik niet naar Pinkpop. desondanks waren er toch genoeg goede artiesten en heb enorm genoten op pinkpop. Dat gezeur over Urban en R&B, Pinkpop is voor echte muziek, en voor de mensen die dit leuk vinden mogen blij zijn met in 2011 deadmau5 en Bloody Beetroots. maar toch, het was weer een prima festival en is het nog steeds.

 4. jeej gay fastival met gordon als headliner 10 000 max dus blijf waar je bent en dat hoort niet in landgraaf te zijn

  en btw sta er niet op te springen om beyonce of 50 cent te zien dus pp ga door zoals het hoort ieder festival heeft ups en downs alleen met goron heb je down

 5. Alles is nu tegenwoordig die R&B shit, serieus, het is al erg genoeg.
  Ze gaan Pinkpop niet van me afpakken door er die shit aan toe-te-voegen.

  Fuck the haters
  Rock music forever!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *