Jaarlijst: de tien beste optredens van Pinkpop 2011

Pinkpop Zonsondergang

Nog even en het is 2012, het jaar waarin Pinkpop voor de vijfentwintigste keer zal plaatsvinden in Landgraaf. Jan Smeets is druk bezig met het vastleggen van twee top-headliners die samen met Bruce Springsteen de slagroom op de Pinkpop-taart moeten vormen. Neil Young wordt gefluisterd, en ook Linkin Park lijkt een goede kans te maken.

Maar zover is het natuurlijk nog lang niet. Vandaag kijken we terug op het afgelopen Pinkpop-jaar. Dit doen we met een jaarlijst: de tien beste optredens van Pinkpop 2011.

10. Garden of Love
zondag 12 juni 2011, 12.45 uur, Converse-Stage
Uniek en daardoor heel speciaal. Garden of Love bestaat uit vijf jongeren met een verstandelijke beperking. Via een tv-programma van Johnny de Mol kwam hun grootste wens uit: spelen op Pinkpop. Het werd een onvergetelijke middag voor de band én voor het massaal toegestroomde publiek.

9. Hurts
zondag 12 juni 2011, 13.00 uur, Mainstage
Het was een vreemd schouwspel: zwarte pakken, sombere balletdansers en een orkest van strijkers op de Pinkpop-mainstage. Wie niet beter wist, dacht dat er een uitvaart gaande was op het podium in plaats van een show van Hurts. De combinatie van duistere klanken en warme zonnestralen, maakten dit tot een zeer bijzonder Pinkpop-optreden.

8. Manic Street Preachers
zaterdag 11 juni 2011, 16.00 uur, 3FM-Stage
The Preachers bewezen dat ze nog steeds op een festival als Pinkpop thuishoren. Helaas wel op de verkeerde plaats en tijd. Want zeg nou zelf: deze band had eigenlijk een betere spot verdiend op Pinkpop 2011.

7. Selah Sue
zaterdag 11 juni 2011, 20.00 uur, Converse-Stage
Maakte de hoge verwachtingen meer dan waar. Deze Belgsiche schone ziet er niet alleen prachtig uit, op Pinkpop 2011 bewees ze dat ze ook een fantastisch stemgeluid heeft. Komt ongetwijfeld binnen vijf jaar weer naar Landgraaf.

6. The Gaslight Anthem
maandag 13 juni 2011, 16.00 uur, 3FM-Stage
Een prima show met voor ieder wat wils. Deze charismatische Amerikaanse jongens weten hoe ze met een gitaar moeten omgaan. Voor veel mensen waarschijnlijk een van de grootste verrassingen van Pinkpop 2011.

5. The Bloody Beetroots
zondag 12 juni 2011, 20.00 uur, Converse-Stage
Dat er slechts een paar mensen zijn flauw gevallen tijdens dit concert, mag je gerust een wonder noemen. Dik veertig graden Celsius moet het in de tent zijn geweest. Maar wat was het geweldig! Opdat er elk jaar zo’n vette live-act naar Pinkpop komt. ‘Whoop! whoop!’

4. Go Back to the Zoo
maandag 13 juni 2011, 15.00 uur, Mainstage
Fris, vrolijk en vol energie. Go Back to the Zoo is de eerste Nederlandse band sinds Urban Dance Squad die verantwoordelijk is voor een mini-aardbeving in Landgraaf. Dat zegt eigenlijk wel genoeg.

3. Wolfmother
zondag 12 juni 2011, 17.30 uur, Mainstage
Hard en rete-strak. Andrew Stockdale wist dat zijn Wolfmother iets had goed te maken na de late afzegging in 2010, en deed dat met een grandioze rockshow vol riffs en solo’s.

2. Elbow
zaterdag 11 juni, 19.00 uur, Mainstage
Elbow houdt van Pinkpop en Pinkpop houdt van Elbow. Zo is het, en zo was het. De prachtige klanken betoverden menig Pinkpopganger en kwamen uiteindelijk prima tot hun recht in de openlucht, iets waar men vooraf openlijk aan twijfelde.

1. Foo Fighters
maandag 13 juni, 21.00 uur, Mainstage
Vergeet Kings of Leon. Coldplay? Die zaten al met hun hoofd bij Glastonbury …
Nee, er was slechts een headliner die z’n status kon waarmaken: Foo Fighters was het absolute hoogepunt van Pinkpop 2011.

Dave Grohl en zijn mannen kwamen voor de tweede keer naar Landgraaf en stelden wederom niet teleur. Pinkpop kreeg een fantastisch rockshow te zien. Alles zat er in: humor, spektakel en bovenal veel goede muziek. Na regen kwam letterlijk de zonneschijn (met een bijbehorende regenboog). Een betere festivalband is er simpelweg niet. Volgend jaar weer?

20 reacties op “Jaarlijst: de tien beste optredens van Pinkpop 2011”

 1. mijn top 10 zou er zo uit zien:

  10. Kings of Leon
  9. Volbeat
  8. Graffiti6
  7. Bloody Beetroots
  6. Simple Plan
  5. Coldplay
  4. Elbow
  3. 30 STM
  2. Cage the Elephant
  1. Foo Fighters

 2. ik mis deadmau5 en dazzled kid. waren fantastisch!!!!

 3. Hurts was voor mij echt het beste optreden!

 4. Deadmau5 staat bij mij op nummer 1 en Elbow helemaal niet in top 10 omdat het gewoon geen festival band is (vind ik).

 5. WTF Coldplay staat er niet tussen!!

 6. Ik mis ALL TIME LOW!

 7. Volbeat had er tussen gemogen, en Coldplay op zich ook wel..

 8. Ik vond Wolfmother eerlijk gezegd wat saai. Hoe goed ik ze ook op plaat vind, live op Pinkpop kon het me niet boeien. Ik vond Avenged Sevenfold, Volbeat, Kaiser Chiefs en The Gaslight Anthem erg sterk (en natuurlijk Foo Fighters!) en 30stm erg vermakelijk. Verder vond ik het niet zo´n heel bijzonder Pinkpop, veel dezelfde soort alternatieve rock muziek (vooral op main stage).

 9. @Damy Heb je in het eerste vak gestaan bij Wolfmother. Dan ga jij namelijk ook zeggen dat het weergaloos was.

 10. 30STM staat bij mij hoog in de top 10. Net zoals kings of leon en Simple Plan

 11. stond in het eerste vak bij wolfmoter was niks aan vond ik de rest was zeker cool
  1foo fichters
  2kings of leon
  3simple plan
  4all time low
  5hurts
  6ife house
  7thirty seconds to mars
  8versaemerge
  9white lies
  10plain white t’s

 12. de staat was ook cool

 13. Ik kan me eigenlijk alleen het optreden van de Foo Fighters goed herinneren. De line-up sprak me dan ook niet heel erg aan in 2011. Hopelijk dit jaar betere lineup voor mij.

 14. @Niels: Goed om te horen dat je ze geweldig vond en het een goed optreden vond. Mijn mening verandert het alleen niet. Ik vind ze op plaat echt top, één van mijn favoriete nieuwere artiesten. Voor mij liepen ze teveel te jammen, nummers ellenlang te rekken (net als Lenny Kravitz een aantal jaar geleden deed) en dat vond ik niets.

 15. Tja Foo Fighters nummer 1, terecht in mijn ogen. Knalde echt als afsluiter, hadden er zin in en hadden goed contact met het plubiek. Mis zelf ook wel Volbeat, maarja alleen de nummer 1 telt. De rest is bijzaak ;-)

 16. 30 seconds to mars was mijn nummer 1. I love them.
  daarna All Time Low, Go Back To The Zoo en Foo Fighters

 17. ALL TIME LOW! WAAR F*CKING IS ALL TIME LOW?!

 18. Waar is All Time Low er niet in en terecht.
  Ik snap alleen niet waarom KOL, Coldplay en de Kaiser Chiefs of niet in staan terwijl Go Back to The Zoo er wel in staat. de rest van de lijst is wel oke

 19. 1. Coldplay
  2. Foo Fighters
  3. Go Back To The Zoo
  4. Volbeat
  5. Kings of Leon
  6. Kaiser Chiefs
  7. Graffiti6
  8. White Lies
  9. 30STM
  10. Lifehouse

 20. ik vind de lijst wel klopend zo een beetje en foofigthers gewoon een extra dag pinkpop dit jaar op vrijdag met twee band als opwarmer en dan gewoon een show van foofigters van 3 uur als afsluiter die avond dat wordt pas feest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *